Σίγουρα όλοι θυμόμαστε έναν δάσκαλο ή καθηγητή που κατάφερε να αγγίξει ευαίσθητες χορδές μας, μας μεταλαμπάδευσε γνώσεις και σπουδαία μαθήματα ζωής που εφαρμόζουμε συστηματικά ή ήταν δίπλα μας όταν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Όπως λοιπόν ο γιατρός σώζει ζωές, ο εκπαιδευτικός διαμορφώνει ψυχές. Η UNESCO αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και την χρησιμότητα του επαγγέλματος, όρισε την 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού.
Τα κύρια εργαλεία του εκπαιδευτικού είναι τα βιβλία, οι υπολογιστές και όσα προμηθεύουν οι εγκαταστάσεις της δομής εργασίας του. Υπάρχουν όμως μερικές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τη συμβολή του ακόμη πιο επιδραστική και τη μάθηση αποτελεσματικότερη. Ασφαλώς το διαδραστικό μάθημα (π.χ. ομαδικές εργασίες με εικόνες, ζωγραφιές κ.ά., θεατρική αναπαράσταση στην αίθουσα ενός κεφαλαίου κλπ.) μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αφομοιώσουν την ύλη. Συχνά όμως χρειάζεται να αλλάξουμε παραστάσεις, και το περιβάλλον του σχολείου είναι κάτι με το οποίο οι μαθητές είναι ήδη εξοικειωμένοι. Ακολουθούν προτάσεις για εξορμήσεις που θα διεγείρουν τη φαντασία και την όρεξη για μάθηση σε όλους.
ΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ…
- Μουσείο. Αν βρίσκεστε σε μεγάλη πόλη αυτό δεν είναι δύσκολο. Ακόμη όμως και στην επαρχεία, με ένα πούλμαν μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο κοντινό. Προτείνουμε ιδιαίτερα το Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιά. Απαρτίζεται από μουσεία μοναδικά στο είδος τους (π.χ. Μαστίχας στη Χίο, Υδροκίνησης στη Δημητσάνα). Γιατί να μην είναι η επόμενη τριήμερη εκδρομή σας σε κάποιον προορισμό εκτός Νομού;
- Θέατρο. Από την αρχαιότητα αναγνωριζόταν ο εκπαιδευτικός ρόλος του θεάτρου. Μάλιστα τους δραματικούς αγώνες καλούνταν να παρακολουθήσουν γυναίκες και δούλοι, παρόλο που στερούνταν πολιτικών δικαιωμάτων. Ενημερωθείτε για τις παραστάσεις που παίζονται κοντά σας, ιδαιίτερα μεταφορές παραμυθιών. Πολλές μαλιστα παίζονται καθημερινές. Μην υποτιμάτε επίσης το θέατρο σκιών, όπου μπορείτε να καλέσετε τους καρακιοζοπαίχτες στο σχολείο.
- Γκαλερί. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε χώρος εκτίθενται έργα τέχνης (ζωγραφική, γλυπτά, φωτογραφία). Συνήθως σε αίθουσες εκδηλώσεων πολιτιστικών κέντρων μπορεί να υπάρχει σχετική ομιλία ή προβολή μικρού βίντεο. Παρόλα αυτά, εκθέσεις συναντάτε ακόμη και σε μικρά καφέ. Ποιός ξέρει, ίσως να σας εμπνεύσει να στήσει η τάξη σας την επόμενη.
- Εργοστάσιο / εργαστήριο. Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί πώς φτιάχνονται τα ρούχα ή το αγαπημένο σας κρουασάν; Με μια επίσκεψη σε τοπικό σας εργοστάσιο και ξενάγηση από αρμόδιο του χώρου, θα σας λυθούν πολλές απορίες. Επιπλέον θα πάρετε μια ιδέα από το πλαίσιο της αγοράς εργασίας.
- Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.). Μπορεί να επιλέξετε κάποια με φιλανθρωπικό περιεχόμενο (π.χ. ActionAid), περιβαλλοντικό (π.χ. HELMEPA) ή στοχευμένη (π.χ. Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού). Στόχος της επίσκεψης είναι να συμμετέχετε όλοι στο έργο της δομής, ανάλογα με την αρμοδιότητα που θα σας ορίσει ο υπεύθυνος. Μπορεί να έχει συνέχεια ως παρουσίαση της εμπειρίας σας στο υπόλοιπο σχολείο μέσω ομιλίας ή άρθρου στη σχολική εφημερίδα. Αν θέλετε πηγαίνετε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντάς το σε κάποια εκδήλωση της τοπικής σας κοινότητας. Προβλέπεται να ευαισθητοποιηθεί μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.
Αυτές οι ιδέες σίγουρα θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας και θα σας δώσουν πολύτιμες εμπειρίες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έτσι κατέληξαν στον επαγγελματικό δρόμο που ακολούθησαν αργότερα. Επιπλέον συσφίγγουν τη σχέση σας σαν ομάδα. Εσείς τί θα προσθέτατε;
Σκιαθίτη Παναγιώτα
Ψυχολόγος / Δραματοθεραπεύτρια