Όσοι αγαπούν τα σπορ, ίσως γνωρίζουν ότι η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού εορτάζεται την 6η Απριλίου κάθε έτους, καθώς ήταν η ημερομηνία που ξεκίνησαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα. Τα οφέλη του αθλητισμού στην υγεία και την κοινωνικοποίηση του ανθρώπου είναι γνωστά σε όλους, λίγοι όμως ασχολούνται με τον αθλητισμό συστηματικά εξ αιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Όσοι ασχολείστε αναγνωρίζετε ήδη τα προτερήματα μιας καλής προθέρμανσης, που βοηθά να μπούμε στο κλίμα του αγωνίσματος, σταδιακά και χωρίς να καταπονούμε το σώμα μας. Είμαστε όλοι λίγο – πολύ εξοικειωμένοι με τις κλασσικές ασκήσεις προθέρμανσης (π.χ. διατάσεις, κάμψεις και τρέξιμο στο χώρο) λόγω τις επαφής μας με αυτές στο χώρο του σχολείου. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές νέες, περισσότερο παιχνιδιάρικες εκδοχές τους. Αν τις δοκιμάσετε, πείτε μας εντυπώσεις.
- Σχοινάκι: Παίρνουμε ένα σχοινάκι κρατάμε κάθε άκρη του με ένα χέρι μας. Κάνουμε επί τόπου αναπηδήσεις ώστε να περνά πάνω από το κεφάλι και κάτω από τα πόδια μας. Αλλάζουμε ρυθμό. Μετά τρέχουμε κυκλικά, κάνοντας αναπηδήσεις με το σχοινάκι – στο μέτρο του εφικτού.
- Άλματα σε στρώματα: Εναλλακτικά γίνεται με χαρτόνια, πλατιά μαξιλάρια κ.ά. επίπεδα, πλατιά, μαλακά αντικείμενα. Τοποθετούμε αρκετά στρώματα σε απόσταση 80 εκ. Και τρέχουμε πάνω τους, αποφεύγοντας να ακουμπήσει το πόδι μας το πάτωμα. Αυξομειώνουμε το κενό και επαναλαμβάνουμε. Μετά αποπειρώμεθα το ίδιο, αλλά με ένα πάτημα ανά στρώμα. Μπορείτε να εμπλουτίσετε την άσκηση ζωγραφίζοντας μια περιοχή στο χαρτί με άλλο χρώμα και να πατάτε μόνο σε αυτήν κλπ. Μόνο όριο η φαντασία σας.
- Ντρίμπλες με καμπύλες: Τρέχουμε στο χώρο κάνοντας ελιγμούς με μια μπάλα, απασχολώντας μόνο τα πόδια μας. Στόχος είναι να συμβαδίζει μαζί μας και α μην απομακρύνεται πολύ από το σώμα μας. Ύστερα συνεχίζουμε την ίδια κίνηση στο χώρο, αλλά η περιφορά της μπάλας πρέπει να γίνει αρχικά γύρω από το κεφάλι και τελικά γύρω από τη μέση μας.
Σκιαθίτη Παναγιώτα
Ψυχολόγος / Δραματοθεραπεύτρια