Προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών στην Επιστήμη, αναφέρουμε μερικά ονόματα που αξίζει να γνωρίζετε και να ψάξετε περισσότερο.
Υπατία: Γεννήθηκε μάλλον το 370 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια. Ήταν φιλόσοφος και μαθηματικός που εξέφρασε κριτικές για τα έργα του Διόφαντου και του Απολλωνίου. Είναι περισσότερο γνωστή για την τελειοποίηση του αστρολάβου, μέσω του οποίου παρατηρούνται τα ουράνια σώματα. Είχε μεγάλη επιρροή στους πολιτικούς και πολιτιστικούς κύκλους της εποχής της. Εικάζεται ότι άφησε πολλά συγγράμματα, αλλά κανένα δεν σώζεται. Δυστυχώς οι προοδευτικές απόψεις και διδασκαλίες της θεωρήθηκαν παγανιστικές από φανατικούς χριστιανούς εκείνης της περιόδου με αποτέλεσμα να την λιντσάρουν.
Ada Lovelace: Ο λόγος που σήμερα έχεις υπολογιστή. Η μοναχοκόρη του Λόρδου Βύρωνα και της Anna Isabella γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1815 κι έγινε μαθηματκός. Δημιούργησε τον πρώτο αλγόριθμο για μηχανές, οπότε θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών. Τιμητικά έδωσαν το όνομά της σε μια γλώσσα προγραμματισμού και στο μετάλλιο που απονέμει η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορική ετησίως.
Marie Curie: Γεννήθηκε το 1867 ως Maria Salomea Sklodowska στη Βαρσοβία. Εκτελούσε έρευνες για τη ραδιενέργεια κι εφηύρε τεχνικές απομόνωσης ενός ισοτόπου. Επίσης ανακάλυψε 2 στοιχεία του περιοδικού πίνακα: το ράδιο και το πολώνιο. Αυτά την οδήγησαν να κερδίσει ένα Νόμπελ Φυσικής το 1903 (που μοιράστηκε με τον σύζυγό της Pierre Curie και τον Henri Becqerel) κι ένα Χημείας το 1911. Επίσης ίδρυσε το Ινστιτούτο Curie στο Παρίσι το 1920 και τη Βαρσοβία το 1932, πουπαραμένουν ως σήμερα σπουδαία ιατρικά ερευνητικά κέντρα. Δυστυχώς η συνεχής έκθεσή της στη ραδιαενέργεια, εν αγνοία των κινδύνων της, προκάλεσαν επιπλοκές στην υγεία της, που της στοίχησαν τη ζωή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 2 κόρες της Irene και Eve, κληρονόμησαν το ανήσυχο πνεύμα της, κι ασχολήθηκαν επίσης με τις τέχνες και τα γράμματα. Η Eve έγινε συγγραφέας κι έγραψε – μεταξύ άλλων – τη βιογραφία της μητέρας της. Η Irene ασχολήθηκε με τη φυσική και τη χημεία – ιδιαίτερα την πυρηνική φυσική, αποσπώντας επίσης Νόμπελ το 1935.
Rita – Levi Montalcini: Ο άνθρωπος που δεν τα παράτησε ποτέ. Γεννήθηκε το 1909 στο Τορίνο κι ειδικεύτηκε στις νευροεπιστήμες. Έζησε 2 Παγκοσμίους Πολέμους, μια πανδημία κι ένα οικονομικό κραχ, ως Εβραία γυναίκα τον 20ο αιώνα. Παρόλο που εκδιώχθηκε, συνέχισε την έρευνά της από το σπίτι της. Τελικά ανακάλυψε την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων, κάτι που της χάρισε το Νόμπελ Ιατρικής – Φυσιολογίας το 1986. Το μοιράστηκε με τον συνεργάτης της, Stanley Cohen. Από το 2001 εξετέλεσε γερουσιαστής στηρίζοντας κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Είναι μέχρι σήμερα η μακροβιότερη κάτοχος Νόμπελ, κι η μόνη που ξεπέρασε τα 100 χρόνια ζωής.
Hedy Lamarr: Η απόδειξη ότι μια γυναίκα δεν χρειάζεται να διαλέξει αν θα είναι όμορφη, έξυπνη ή ταλαντούχα. Μπορούν να συνδυαστούν. Γεννήθηκε το 1914 στη Βιέννη και για πολλά χρόνια πρωταγωνιστούσε σε Χολιγουντιανές ταινίες. Παρά τις αξιόλογες ερμηνείες της, προτίμησε να αφιερωθεί στην επιστήμη, αναπτύσσοντας με τον φίλο της, George Antheil, ένα διευρυμένο δίκτυο που επέτρεπε μακρινές, ασύρματες επικοινωνίες. Ναι, καλά κατάλαβες: την πρώιμη μορφή του wi-fi. Είναι από τις μάλλον αδικημένες τις Ιστορίας, αφού δεν απέσπασε κάποιο βραβείο για την πατέντα της.
Φυσικά τα ονόματα είναι πολλά περισσότερα, σε ποικίλους τομείς κι εξίσου αξιόλογα. Στις μέρες μας μάλιστα, διαρκώς αυξάνονται. Έχετε κάποιο άλλο να προσθέσετε;
Σκιαθίτη Παναγιώτα
Ψυχολόγος / Δραματοθεραπεύτρια