Πως να προετοιμαστείτε για την κατασκήνωση – Γονείς

Το ξέρουμε ότι είναι ακόμη χειμώνας!

Όμως πριν καλά καλά το καταλάβετε, θα έχει έρθει το Πάσχα και θα ψάχνετε με αγωνία για κατασκήνωση ή αν την έχετε ήδη επιλέξει, θα ψάχνετε πως να γραφτείτε, να μην χάσετε τις ημερομηνίες του Ταμείου σας και άλλα τέτοια ψυχαγωγικά.

Φυσικά και το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε σωστά την κατασκήνωση που θα πάτε. Και λέω θα πάτε, γιατί όταν το παιδί πάει κατασκήνωση, είναι σαν να πηγαίνει όλη η οικογένεια μαζί. Όλοι όσοι είναι κοντά στο παιδί περνάνε την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και την περίοδο της προσαρμογής.

Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο βάρος της προετοιμασίας για την κατασκήνωση το κουβαλάτε εσείς. Γι’ αυτό και ακολουθούν δέκα χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί σας (και τον εαυτό σας) για την κατασκηνωτική εμπειρία!

 1. Κάνετε όση έρευνα χρειάζεστε

Πιθανότατα έχετε ήδη σκεφτεί και αποφασίσει σε ποια κατασκήνωση θα πάει το παιδί σας, αλλά κάνοντας κάποια περαιτέρω έρευνα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα με την επιλογή σας. Μέρος της προετοιμασίας για την κατασκήνωση είναι να κάνετε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορείτε. Διαβάστε τις πληροφορίες, τις ιστοσελίδες ή δείτε βίντεο, μιλήστε με άλλους γονείς που τα παιδιά τους έχουν πάει στην κατασκήνωση που επιλέξατε. Αν και είναι φυσιολογικό να εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τα παιδιά σας, μαζεύοντας περισσότερες πληροφορίες θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ασφαλείς στην απόφασή σας.

 1. Επισκεφθείτε την κατασκήνωση πριν την έναρξη της περιόδου

Αν μπορείτε επισκεφθείτε την κατασκήνωση μαζί με το παιδί σας πριν την έναρξη της περιόδου, για να μπορέσετε να σχηματίσετε συγκεκριμένη εικόνα του πως μοιάζει η ζωή στην κατασκήνωση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πιθανόν να σας δημιουργηθούν κι άλλες απορίες, τις οποίες μπορεί να σας λύσει το γραφείο της κατασκήνωσης και θα δείτε το παιδί σας να ενθουσιάζεται με την προοπτική ότι θα περάσει κάποιο χρόνο στην κατασκήνωση. Εάν δεν είναι δυνατόν να επισκεφθείτε την κατασκήνωση, περιηγηθείτε στους ιστότοπους ή τις σελίδες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για να πάρετε κάποια επιπλέον εικόνα.

 1. Συμπληρώστε τα απαραίτητα έγγραφα

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει το δελτίο εγγραφής της κατασκήνωσης και το ιατρικό δελτίο, πριν την έναρξη της κατασκήνωσης. Είναι καλύτερα να τα στείλετε με ένα email στην κατασκήνωση από πριν, ώστε να έχουν ενημερωμένη βάση δεδομένων, ειδικά αν το παιδί σας για παράδειγμα έχει κάποιες αλλεργίες.

Βάλτε τα απαραίτητα έγγραφα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου που θα σας πάει στην κατασκήνωση, για να μην ξεχάσετε να τα πάρετε μαζί σας. Εάν τα έχετε προ-συμπληρωμένα, θα μειώσετε κατά πολύ το χρόνο αναμονής στο γραφείο της κατασκήνωσης την πρώτη μέρα.

 1. Φτάστε στην ώρα σας και μην παραμείνετε πολύ στην κατασκήνωση

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την ώρα προσέλευσης και προσπαθήστε να την τηρήσετε. Όταν φτάσετε στην κατασκήνωση και τακτοποιήσετε τα διαδικαστικά με το γραφείο και το παιδί σας έχει μπει σε ομάδα και έχει γνωρίσει τον ομαδάρχη του, αποχαιρετήστε το με ηρεμία και χαμόγελα.

Οποιαδήποτε επιφύλαξη έχετε σχετικά με τη διαμονή του παιδιού σας ή την καλή προσαρμογή του, μπορείτε να τη συζητήσετε με το γραφείο της κατασκήνωσης τηλεφωνικά κάποια άλλη στιγμή και όχι μπροστά στο παιδί.

Ο πειρασμός να παραμείνετε στο χώρο της κατασκήνωσης για όσο περισσότερο μπορείτε την πρώτη μέρα μπορεί να είναι μεγάλος, αλλά μόνο όταν αποχωρήσετε θα μπορέσει το παιδί να επικεντρωθεί και να αλληλοεπιδράσει με τους άλλους κατασκηνωτές. Οπότε αποχαιρετιστείτε και αποχωρήστε, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην κατασκήνωση.

 1. Διαχειριστείτε τον αποχωρισμό

Το άγχος αποχωρισμού ή η νοσταλγία για το σπίτι είναι φυσιολογικά συναισθήματα. Τα οποία βιώνουν σχεδόν όλοι οι κατασκηνωτές. Η διάρκεια διαφέρει μόνο. Μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας ψυχολογικά για την μαγική κατασκηνωτική εμπειρία που θα ζήσει, με τους παρακάτω τρόπους:

 • Διαβάστε μαζί με το παιδί σας βιβλία που μιλούν για κατασκήνωση.
 • Βοηθείστε το παιδί σας να προετοιμαστεί για την κατασκήνωση: διαλέξτε μαζί ποια ρούχα θα πάρει, βοηθείστε στο πακετάρισμα, δείξτε του πώς να στρώνει το κρεβάτι και να πλένει τα δόντια του.
 • Συζητήστε με το παιδί σας για το τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει και πως θα τα λύσει, π.χ. – Τι θα κάνω αν…(χάσω την πετσέτα μου; …δεν νοιώθω καλά; …θέλω να πάω τουαλέτα τη νύχτα; κλπ.). Αν δεν είστε σίγουροι για τις απαντήσεις, τηλεφωνήστε μας!
 • Εξηγήστε στο παιδί σας ότι ο ομαδάρχης είναι εκεί για να τον προσέχει, να του λύνει τις απορίες και να σιγουρεύει ότι το παιδί περνάει καλά. Ξεκαθαρίστε στο παιδί σας ότι θα κάνει πολλούς φίλους και ότι δεν θα μείνει ποτέ μόνο του.
 • Συζητείστε για το πώς και πότε θα επικοινωνείτε για όσο διάστημα θα είναι το παιδί στην κατασκήνωση (ωράριο τηλεφωνημάτων). Δώστε στο παιδί μια οικογενειακή φωτογραφία να έχει μαζί του ή ένα από τα χνουδωτά ζωάκια του.
 • Εξηγήστε στο παιδί σας ότι είναι ένα πολύ φυσικό συναίσθημα προσαρμογής το να σας πεθυμήσει. Αυτό ίσως βοηθήσει το παιδί σας να το αντιμετωπίσει με λιγότερο άγχος. Επίσης εξηγήστε του ότι εμπιστεύεστε τον κύριο Μιχάλη τον Αρχηγό και ότι ο ομαδάρχης του και τα υπόλοιπα στελέχη είναι διαθέσιμοι για να τον βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστεί.
 • Προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τον αποχωρισμό. Το να πηγαίνει το παιδί σας κατασκήνωση είναι μια θετική εμπειρία που το ωριμάζει. Είναι φυσικό τα αισθήματά σας να είναι διφορούμενα.
 • Ως γονέας επιμείνετε στο γεγονός ότι το παιδί σας «πηγαίνει» στην κατασκήνωση και όχι ότι το «στέλνετε» στην κατασκήνωση.
 • Αποφύγετε φράσεις όπως: «θα μου λείψεις αφάνταστα». Επικεντρωθείτε στο: «πόσο ωραία θα περάσεις!»
 • Κυρίωςαποφύγετε εκφράσεις όπως: «αν δεν σου αρέσει θα έρθω να σε πάρω». Παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής στο περιβάλλον της κατασκήνωσης δεν θα προσπαθήσουν καθόλου να συνηθίσουν στο καινούριο περιβάλλον και θα επικεντρώσουν τη σκέψη τους στο να γυρίσουν αμέσως στο σπίτι.

Ακολουθήστε την σχετική πολιτική της κατασκήνωσης και να θυμάστε ότι μια σύντομη περίοδος που λείπει ο ένας στον άλλο μπορεί να κάνει θαύματα για την οικογένειά σας. Σκεφτείτε τις συνομιλίες που θα κάνετε αργότερα, τις ιστορίες που θα λέτε και ότι θα έχετε στη διάθεσή σας όλον τον υπόλοιπο χρόνο για να τους θυμίζετε πόσο σας έλειψαν όταν ήταν στην κατασκήνωση και πόσο τους αγαπάτε. Σε ποιο παιδί δεν αρέσει να ακούει πόσο το αγαπούν οι γονείς του – και αντίστροφα;

 1. Δώστε χρόνο για προσαρμογή στο σπίτι

Μετά από μια κατασκηνωτική περίοδο, όπου το παιδί έχει συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς, μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να ξαναμπεί στο πρόγραμμα της οικογενειακής σας ζωής.

Κάποιοι είναι λυπημένοι που τελείωσε η κατασκήνωση και θα πρέπει να περιμένουν έναν χρόνο για να ξαναδουν τους φίλους τους. Άλλοι είναι ενθουσιασμένοι με όσα έζησαν στην κατασκήνωση και σας μιλούν όλη μέρα για το τι έκαναν εκεί.

Όπως και να έχει, δώστε τους χρόνο, φαγητό και πολλές ευκαιρίες για ξεκούραση!

Χαρείτε το γεγονός ότι μπορεί να συνεχίσουν και στο σπίτι να στρώνουν το κρεβάτι τους μόνα τους!

 1. Μην περιμένετε – επιλέξτε την καλοκαιρινή σας περιπέτεια σήμερα!

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να προγραμματίζετε το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής του παιδιού σας. Στην Παιδική Εξοχή DELPHICAMP πιστεύουμε ότι, μέσω της κατασκηνωτικής εμπειρίας, το κάθε παιδί μπορεί να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η προσαρμογή του κάθε παιδιού σε ένα νέο φιλικό περιβάλλον, όπου μαθαίνει να συμβιώνει και να λειτουργεί ομαδικά και υπεύθυνα.

Για περισσότερες πληροφορίες, βοήθεια με τις αιτήσεις και προ-κράτηση θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2109630487 (και viber) και στο info@delphicamp.gr.

Με κατασκηνωτικούς χαιρετισμούς,

Αλεξία Σίδερη

Διευθύντρια Παιδικής Εξοχής DELPHICAMP

Περισσότερες ανακοινώσεις

Tags

Εγγραφή στο newsletter