Delphicamp

Βιβλία για φίλους της Γάτας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Όσοι έχετε κατοικίδιο γάτα, γνωρίζετε ήδη ότι έχουν έντονες προσωπικότητες και γίνονται αμέσως μέλη της οικογένειας. Πώς όμως εξοικειώθηκαν οι γάτες με τους ανθρώπους; Υπολογίζεται ότι αυτό συνέβη τουλάχιστον 12000 χρόνια πριν. Πρώτες οι γάτες πλησίασαν ανθρώπινες κοινωνίες που θα τους εξασφάλιζαν σταθερή τροφή και ασφάλεια. Σε αντάλλαγμα κυνηγούσαν ποντίκια που μόλυναν τις αποθήκες και κατέστεφαν τα τρόφιμα ή πτηνά που κατηγορούνταν για μεταφορά πολλών ασθενειών. Συχνά μάλιστα, τις χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί για να καθαρίζουν τα αμπάρια πλοίων από τρωκτικά.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων θεοποιήθηκαν (π.χ. αρχαία Αίγυπτο) ή δαιμονοποιήθηκαν (π.χ. Μεσαιωνική Ευρώπη). Ευτυχώς στη σύγχρονη εποχή αναγνωρίζουμε τα οφέλη που προσφέρουν στην κοινωνία μέσω του κυνηγιού, αλλά και στους ιδιοκήτες τους. Η συμβίωση μαζί τους φτιάχνει τη διάθεση και προωθεί τη μακροζωία, αφού μας αναγκάζουν να γυμναστούμε λίγο όσο παίζουμε μαζί τους. Το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), αναγνωρίζοντας τα προαναφαρθέντα, όρισε το 2002 την 8η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Γάτας. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ανάγκες της, ενώ ανήμερα ενθαρρύνονται πολύ οι υιοθεσίες.

Πολλοί καλλιτέχνες εμπνέονται από το όμορφο αιλουροειδές. Γράφουν βιβλία, τραγούδια, ποιήματα, το ζωγραφίζουν και το κινηματογραφούν. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί λογοτεχνικοί θησαυροί με πρωταγωνιστές γάτες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΛΑΡΟ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ – ΛΟΥΙ ΣΕΠΟΥΛΒΕΔΑ

Μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της οικολογικής ρύπανσης του πλανήτη. Πριν πεθάνει, κι αφού έχει μόλις γενήσει το αυγό της, συναντά τον γάτο Ζορμπά. Τον παρακαλεί να κλωσήσει το αυγό, να μην φάει το νεογνό και να το μάθει να πετάει. Μπορεί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο; Μια ιστορία για τη διαφορετικότητα,την αξιοπρέπεια και τη δύναμη να κρατάμε τον λόγο μας, ακόμη κι αν όλα μοιάζουν χαμένα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟΥ ΓΑΤΟΥ – ΧΙΡΟ ΑΡΙΚΑΓΟΥΑ

Ένας αδέσποτος γάτος ζει σε πάρκινγκ του Τόκιο. Αγαπά πολύ την ανεξαρτησία του, αλλά μετά από ένα τροχαίο, αφήνεται στον νεαρό Σατόρου που τον βαφτίζει Νάνα και τον φροντίζει μέχρι να αναρρώσει. Πέντε χρόνια μετά ο Σατόρου επισκέπεται 3 παλιούς φίλους του με σκοπό να αφήσει σε κάποιον τον Νάνα. Τί τον οδηγεί όμως να αποχωριστεί το αγαπημένο του κατοικίδιο; Και με ποιό κριτήριο θα επιλέξει τον επόμενο κηδεμόνα; Μια ιστορία για τη φιλία, την αποδοχή και τα απρόβλεπτα της ζωής, που μας θυμίζει ότι κανένα τέλος δεν είναι οριστικό.

Ο ΓΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΖΕ ΒΙΒΛΙΑ – ΣΟΣΟΥΚΕ ΝΑΤΣΟΥΚΑΟΥΑ

Ο έφηβος Ρικάρντο Νατσούκι περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο βιβλιοπωλείο του παππού του. Όταν ο τελευταίος πεθαίνει αιφνίδια, ο Ρικάρντο απομονώνεται και προετοιμάζεται να κλείσει το βιβλιοπωλείο. Αναπάντεχα όμως εμφανίζεται ένας μυστηριώδης γάτος που μιλά κι αυτοσυστήνεται ως Τίγρης. Ανακοινώνει ότι στόχος του είναι να σώζει βιβλία από ανθρώπους που τα κακομεταχειρίζονται και δεν σέβονται το πνεύμα τους, αλλά χρειάζεται τη βοήθεια του Ρικάρντο. Τί άλλο κρύβει ο περίεργος γάτος; Θα μείνει μαζί με τον Ρικάρντο μέχρι τέλους; Ένα διήγημα για τον εγωισμό, την πλεονεξία και την ανυπομονησία που κάνουν επιφανειακές τις σχέσεις μας. Έχουμε τη διάθεση να τις σώσουμε;

ΔΕΚΑ ΜΑΥΡΕΣ ΓΑΤΕΣ Σ’ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΙΤΣΟΥ

Όλοι ξέρουμε ότι στις γάτες δεν αρέσει να στριμώχνονται. Θέλουν όλο το χώρο δικό τους και την προσοχή αποκλειστικά πάνω τους. Θα καταφέρουν λοιπόν να συνυπάρξουν ένας γάτος υποχόνδριος με έναν γκρινιάρη; Κι αν προστεθεί μια εκκεντρική, ένας τσιγγούνης, μια εσωστρεφής και μια γεναιόδωρη; Σαν να μην έφταναν αυτά, καταφθάνουν μια απαισιόδοξη με έναν δειλό, μια ονειροπόλα και μια φιλική. Ένα παραμύθι για την συνύπαρξη, την συνεργασία και το δώρο να αποδέχεται κανείς ολοκληρωτικά τον εαυτό του.

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΓΑΤΩΝ – ΠΟΙΚΙΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Γιατί μια μεγάλη ιστορία κι όχι πολλές μικρότερες; Γιατί ένα μήνυμα κι όχι πολλά; Οι γάτες εξυμνούνται ως ιδιαίτερες κι ανεξάρτητες, που δεν συμβιβάζονται και μας βλέπουν ως ίσους. Με ιστορίες από 11 κορυφαίους λογοτέχνες σίγουρα θα βρείτε κάποια που θα ταυτίζεστε.

Εσείς πόσα βιβλια με γάτες έχετε διαβάσει; Έχετε κάποιο να προτείνετε; Αν διαβάσετε κάποιο από όσα προτείναμε, θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σας.

 

Σκιαθίτη Παναγιώτα

Ψυχολόγος / Δραματοθεραπεύτρια

Η Λευκή (Lefki) ανάμεσα σε βιβλίαΗ Λευκή (Lefki) ανάμεσα σε βιβλία

Περισσότερες ανακοινώσεις

Tags

Εγγραφή στο newsletter