Delphicamp

Βιβλία για φίλους του Σκύλου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Όσοι έχετε την τύχη να ζείτε με έναν σκύλο, γνωρίζετε ότι συχνά είναι ο μόνος που σας καταλαβαίνει. Ανά τους αιώνες οι σκύλοι έχουν εξυμνηθεί για την αφοσίωσή τους, την ισχυρή τους ενσυναίσθηση και την προστατευτικότητά τους. Μερικοί μάλιστα υπήρξαν τόσο πιστοί που τους έστησαν μνημεία (π.χ. Greyfriars Bobby). Οι σκύλοι εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους τουλάχιστον 30000 χρόνια πριν! Σκοπός ήταν να βοηθούν στο κυνήγι, να μεταφέρουν αντικείμενα, να σέρνουν έλκηθρα, να προστατεύουν τα κοπάδια και να φυλούν το σπίτι.

Σήμερα ο σκύλος αντιμετωπίζεται περισσότερο ως σύντροφος, χωρίς να έχει απομακρυνθεί από τις αρχικές υπηρεσίες του. Πλέον όμως αναγνωρίζεται η νοημοσύνη του και οι θεραπευτικές ικανότητες που μας παρέχει σωματικά και ψυχικά. Όσοι έχουν σκύλο, είναι πιο ευδιάθετοι, ανθεκτικοί και κοινωνικοί, λόγω της βόλτας που καλούνται να τον βγάλουν. Με αυτά τα δεδομένα, σκύλους χρησιμοποιούν σε δομές θεραπείας για άτομα με αυτισμό, ως οδηγούς σε τυφλούς, στην αστυνομία για εύρεση ύποπτων ουσιών και ως διασώστες. Το 2004 ο Collen Paige πρότεινε την 26η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου, καθώς τότε υιοθετήθηκε η σκυλίτσα Sheltie από το καταφύγιό του. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ενθάρρυνση της υιοθεσίας.

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών έχουν αφιερώσει χιλιάδες ώρες μελέτης και δημιουργίας για το πολυαγαπημένο τετράποδο. Ακολουθούν μερικά βιβλία με πρωταγωνιστές σκύλους που ξεχωρίσαμε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ… ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ – ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ

Ο Θα Δείξει (ναι, είναι ονοματεπώνυμο) είναι ένα κουτάβι που αγαπά το παιγνίδι με μαξιλάρια, να χτυπά ξύλα και να σκαλίζει στο χώμα γράμματα. Δεν τον ενδιαφέρουν όμως καθόλου οι “παραδoσιακές” σκυλίσιες δουλειές όπως φύλαξη ή κυνήγι. Μια απλή ιστορία για την μοναδικότητα, την ανάγκη να ακολουθούμε τα όνειρά μας και το δικαίωμα όλων στην αποδοχή.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙ – ΣΑΝ ΜΙ ΧΑΝΓΚ

Η Μαλλιαρούλα είναι μια σκυλίτσα με ιδιόμορφο παρουσιαστικό, που την έχει παραγκωνήσει αρκετά στη ζωή της. Ζει σε μια αυλή και ονειρεύεται να βρει φίλους και να γίνει μητέρα. Φοβάται όμως τα σύννεφα του χειμερινού ουρανού και τις πύλες της αυλής του αφεντικού της. Θα τολμήσει να υπερνικήσει τους φόβους της; Τα εμπόδια είναι πράγματι τόσο μεγάλα; Ένα παραμύθι που μας θυμίζει ότι δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς λίγο ρίσκο.

ΖΙΖΕΛ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΕΛΩΡΙΟ ΣΚΥΛΟ – ΛΟΡΕΝ ΦΕΡΝ ΓΟΥΟΤ

Παρακολουθούμε την ιστορία της Λόρεν, μιας εικοσάχρονης που μόλις τελείωσε το κολλέγιο και μετακόμισε στην Τάιμς Σκουέαρ. Αντιμετωπίζει περιπέτειες οικονομικές, την πρώτη της εργασία και την αμφιθυμική σχέση με τη μητέρα της. Δεν είναι όμως μόνη, αφού συντροφεύεται από τον 70 κιλών σκύλο της, Ζιζέλ, συμπαραστάτη σε κάθε δοκιμασία. Τί θα κάνει όμως η Λόρεν όταν ανακαλύψει ότι στη Ζιζέλ απομένει λίγος χρόνος ζωής; Ένα διήγημα για τις πρώτες προκλήσεις της νεότητας και την αξία της στιγμής, που μας θυμίζει να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟ, ΕΠΤΑ ΣΚΥΛΟΙ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΙ – ΛΥΝΤΙΑ ΤΡΙΧΑ

Τί θα συμβεί αν συναντηθούν ένας ζωηρός σκύλος που τρώει βιβλία με έναν έξυπνο και δυνατό; Αν προσθέσουμε μια τρυφερή σκυλίτσα με απορίες για τη μητρότητα, μια ψιλομύτα, έναν αγαθό με παράστημα και μια πονηρή λιχούδα; Πόσες πιθανότητες έχει να αντέξει κοντά τους μια μικρή εσωστρεφής; Όλα αλλάζουν όταν ένα νέο μέλος έρχεται για να συμπληρώσει το κενό κάποιου που χάθηκε. Ένα βιβλίο για την ατομικότητα και την αποδοχή που θα σας προβληματίσει αν ισχύει πράγματι το “ουδείς αναντικατάστατος”.

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ – ΠΟΙΚΙΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Μια ανθολογία με σύντομα κείμενα και διδακτικά μηνύματα. Κάποια έχουν δράση, κάποια χιούμορ, άλλα είναι γλυκόπικρα. Ακριβώς όπως η ζωή μας. Από τα μεγάλα ονόματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, αυτές οι ιστορίες υπόσχονται να μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σας.

Εσείς ποιά βιβλία με σκύλους έχετε διαβάσει; Είστε ελεύθεροι να μας προτείνετε τα αγαπημένα σας και να αξιολογήσετε όσα προαναφέραμε, μόλις τα διαβάσετε.

 

Σκιαθίτη Παναγιώτα

Ψυχολόγος / Δραματοθεραπεύτρια

Περισσότερες ανακοινώσεις

Tags

Εγγραφή στο newsletter