Delphicamp

Αγαπημένος χαρακτήρας: “Κεραυνός” Μακ Κουίν

Πιθανόν ο δημοφιλέστερος χαρακτήρας καρτούν που, αν κι ανθρωπόμορφος, δεν είναι καν έμψυχο όν, αλλά αγωνιστικό αυτοκίνητο. Γνωρίζατε όμως ότι το μοντέλο του είναι ένας συνδυασμός Chevrolet Corvette C6 και Dodge Viper;  Μάλιστα πλέον υπάρχει ένα ρεαλιστικού μεγέθους αυτοκίνητο «Κεραυνός Μακ Κουίν» στο Μουσείο Αυτοκίνησης Petersen. Επιπλέον, είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής της Disney που ουσιαστικά δεν κερδίζει κανέναν από τους αγώνες του. Έτσι, μας περνά το μήνυμα ότι αφενός στη ζωή δεν κερδίζεις πάντα, ασχέτως με τα προσόντα σου, αφετέρου ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από τη νίκη. Η μορφή του Κεραυνού συναντάται σε όλα σχεδόν τα εμπορεύματα: παιγνίδια, ρούχα, οικιακές συσκευές, σχολικά είδη κ.ά. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα.

ΜΟΝΤΓΚΟΜΕΡΥ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» ΜΑΚ ΚΟΥΙΝ

Ο Μοντγκόμερυ Μακ Κουίν είναι ένα κόκκινο αγωνιστικό αυτοκίνητο με πολλά αυτοκόλλητα από τους χορηγούς του και ζωηρά μπλε μάτια. Αρχικά εμφανίζεται ως υπερόπτης, εγωκεντρικός και με υπερβολική αυτοπεποίθηση, παρά την απειρία του. Σνομπάρει ακόμη και την εταιρεία που τον χρηματοδοτεί, καθώς  πουλάει αλοιφές για σκουριασμένα κυρίως αυτοκίνητα και προφυλακτήρες. Φιλοδοξία του είναι να γίνει η επόμενη μασκότ  της Ντινόκο. Έτσι, γίνεται ανταγωνιστικός – ιδίως προς τον Τσικ Χικς – αν κι αρνείται να κάνει απάτη, όπως εκείνος. Κατά τη διάρκεια του αγώνα για το κύπελλο του Πίστον, αρνείται την αλλαγή λάστιχων. Αυτό φυσικά του στοιχίζει τη νίκη, και τον οδηγεί να συνειδητοποιήσει για πρώτη φορά ότι δεν έχει πραγματικούς φίλους.

Σταδιακά αρχίζει να αλλάζει νοοτροπία, όταν κατά λάθος καταλήγει σε μια πόλη φάντασμα κι αναγκάζεται να βοηθήσει στην ανακατασκευή του δρόμου που ο ίδιος χάλασε. Αποδεικνύεται αρκετά τελειομανής κι αφοσιωμένος στο έργο. Αυτό του συστήνει τον μελλοντικό καλύτερο φίλο του, Μάτερ, τον μέντορά του, Ντοκ, και το κορίτσι του, Σάλλυ. Συνειδητοποιεί ότι η κάθε κατάσταση που βρισκόμαστε είναι προσωρινή, όπως η πόλη που κάποτε άκμαζε και τώρα έχει εγκαταλειφτεί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σπουδαιότερο προσόν του είναι ότι μαθαίνει από τα λάθη του.

Τελικά έχει το θάρρος να αναθεωρήσει τελείως αξίες και προτεραιότητες. Όταν έρχεται η στιγμή του αγώνα, προτιμά να θυσιάσει την πρωτιά, για να βοηθήσει τον τραυματισμένο Στριπ «Βασιλιά» Γουέδερς στον τελευταίο του αγώνα. Δείχνει ακόμη περισσότερη ανιδιοτέλεια κι ευγνωμοσύνη όταν, λόγω της συμπάθειας κοινού και χορηγών, του προσφέρουν τον τίτλο της μασκότ, αλλά αρνείται, τιμώντας την συνεργασία του με την εταιρεία που τον προώθησε πρώτη. Επίσης δείχνει ότι εκτιμά τους νέους του φίλους, στρέφοντας το ενδιαφέρον του κοινού στην εγκαταλελειμμένη πόλη τους, φέρνοντας τουρισμό.

Του αρέσει η αυθεντικότητα, το φαν κλαμπ του, η νίκη σε έναν αγώνα κι οι δεινόσαυροι. Στον ελεύθερο χρόνο του είναι με την Σάλλυ και τον Μάτερ ή προπονείται με τον Ντοκ. Δεν του αρέσουν τα ατυχήματα, η πίσσα, να προσγειώνεται σε κάκτους, το χάσιμο χρόνου και να τον αποκαλούν «ξεπερασμένο».

 

ΕΧΕΙ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ…

 

 

 

Παναγιώτα Σκιαθίτη

Ψυχολόγος / Δραματοθεραπεύτρια

 

 

 

 

 

Περισσότερες ανακοινώσεις

Tags

Εγγραφή στο newsletter