Delphicamp

Αγαπημένος χαρακτήρας: Ραλφ

Ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας κοσνόλας, που έγινε γνωστός πρώτα από την ταινία του και μετά μπήκε σε ηλεκτρονικά παιγνίδια. Γνωρίζατε όμως ότι η αισθητική του παιγνιδιού του («Μαστρο-Φέλιξ Τζούνιορ») προέρχεται από κονσόλες της δεκαετίας του ’80; Ή ότι είναι ο μόνος πρωταγωνιστής που θέτει το θέμα της ψυχοθεραπείας ανοιχτά ως τρόπο αποδοχής του εαυτού; Ο Ραλφ μας δείχνει ότι τα ελαττώματά μας είναι κομμάτια που έρχονται να μας εξελίξουν κι όχι ανυπέρβλητα εμπόδια.

Ο χαρακτήρας είναι τόσο δημοφιλής που συμμετείχε και σε άλλες δουλειές εκτός Disney, όπως στο  The Fairly Odd Parents της Nickelodeon. Επίσης βρίσκεται σε κονσόλες και videogames κάθε λογής. Τον συναντάμε ακόμη σε καθημερινά χρηστικά είδη όπως ρούχα, διακοσμητικά, είδη σπιτιού και γραφείου και παιγνίδια.

ΡΑΛΦ

Ο Ραλφ εμφανίζεται ως ένας ενήλικος άνδρας, μεγαλόσωμος, γυμνασμένος με ατημέλητα καστανά μαλλιά και μάτια. Έχει μια μόνιμη έκφραση θυμού στο πρόσωπο, καθώς σχεδιάστηκε ως ο ¨κακός” του παιγνιδιού του. Εντούτοις, όταν η κονσόλα κλείνει, ο Ραλφ φαίνεται απογοητευμένος από τον ρόλο που του έχει δωθεί και την αποδοκιμασία που δέχεται από τα υπόλοιπα μέλη του παιγνιδιού του. Θέλει την αποδοχή των συμπαιχτών του, κάτι που τον οδηγεί σε ομάδα ψυχοθεραπείας με τους υπόλοιπους “κακούς” των παιγνιδιών του μαζαγιού. Ο θαυμασμός που δέχεται ο “ήρωας” Φέλιξ του ξυπνάει ζήλεια και εγωκεντρικά ένστικτα. Έτσι, αποφασίζει να αφήσει το παιγνίδι του. Πάει στο Hero’s Duty για να κερδίσει μετάλλιο, να αποδείξει την αξία του και να τον αποδεχτούν.

Δυστυχώς ο Ραλφ είναι κάπως κοντόφθαλμος. Δεν καταλαβαίνει ότι το παιγνίδι του χωρίς αυτόν κινδυνεύει να θεωρηθεί άχρηστο και να βγει από την πρίζα, αφήνοντας όλους τους κατοίκους αστέγους. Δείχνει επιπλέον χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς δεν έβλεπε ότι ο ρόλος που είχε ήταν ήδη σημαντικός. Στην προσπάθειά του να πάρει μετάλλιο από άλλο παιγνίδι, ξυπνάει ένα κυβερνοέντομο (ιό) που απειλεί όλες τις κονσόλες του καταστήματος. Ο Φέλιξ αναλαμβάνει να τον βρει και να τον επαναφέρει με τη βοήθεια της Λοχία Κάλχουν από το Hero’s Duty.

Στο μεταξύ ο Ραλφ καταφεύγει στο Sugar Rush, παιγνίδι με ζαχαρωτά αγωνιστικά αυτοκίνητα. Η Βανέλοπε, μια 10χρονη πρώην αγωνίστρια, του παίρνει το μετάλλιο και το χρησιμοποιεί ως κέρμα για να παίξει την επομένη. Ο Ραλφ αρχικά την βοηθά κι αναπτύσσουν φιλική σχέση. Του αρέσει το πείσμα κι η αίσθηση του χιούμορ που έχει η ατίθαση μικρή. Όταν όμως ο αρχηγός του παιγνιδιού, βασιλιάς Γλύκας, του επιστρέφει το μετάλλιο κι εξηγεί ότι δεν την αφήνει να αγωνιστεί για την ασφάλειά της, καθώς αναβοσβήνει και θεωρείται «βλάβη», της καταστρέφει το αυτοκίνητο κι η σχέση τους κλονίζεται.

Ο Ραλφ, οξύθυμος εκ σχεδιασμού, φαίνεται βίαιος, ξεσπά όμως μόνο σε αντικείμενα, ενώ το κίνητρο είναι να προστατέψει το παιδί. Μολαταύτα συνειδητοποιεί το λάθος του όταν τη βλέπει στην κονσόλα του παιγνιδιού της. Αυτό σημαίνει ότι έστω κάποτε ήταν νόμιμη παίχτρια. Επιστρέφει να επανορθώσει και ανακαλύπτει ότι ο Γλύκας προσπαθώντας να σβήσει τον κωδικό της, της προκάλεσε τη βλάβη, ενώ διέγραψε τη μνήμη τον υπολοίπων. Ο ίδιος μάλιστα ήταν κάποτε ο Τούρμπο, πρωταγωνιστής από άλλο αγωνιστικό παιγνίδι, που όταν έπαψε να είναι δημοφιλές, μεταπήδησε στο Sugar Rush.

Ο Ραλφ αρχίζει πλέον να αναγνωρίζει ότι παραλίγο να κάνει το ίδιο και μετανοιώνει. Στο μεταξύ ο ιός έχει εκκολαφθεί και τρώει τον Τούρμπο που μεταμορφώνεται επίσης σε κυβερνοέντομο. Όταν η Κάλχουν επισημαίνει ότι οι ιοί έλκονται και καταστρέφονται από φως, ο Ραλφ δείχνει πραγματικό ηρωισμό κι αυτυθυσία. Βουτά στο ηφαίστειο της Coca Cola με Menthos για να προκαλέσει έκρηξη χωρίς εγγύηση ότι θα επιβιώσει. Τελευταία στιγμή η Βανέλοπε τον σώζει κι αποκαθίσταται η σχέση τους. Τελικά ο Ραλφ παντρεύει τον Φέλιξ με την Κάλχουν κι αποχτά οικογένεια, φίλους και σεβασμό από 3 διαφορετικά παιγνίδια.

Απολαμβάνει να σπάει πράγματα, τα τούβλα του, τα μετάλλια, τα γλυκά (ιδίως πίτες, κέικ, σοκολάτες, κεράσια), την μπύρα, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, την αναγνώριση και να εξερευνά νέα παιγνίδια. Απεχθάνεται να κοιμάται σε χωματερή, τα βίαια παιγνίδια, να τον μιμούνται και τους ιούς. Στον ελεύθερο χρόνο του χαλαρώνει με την Βανέλοπε και τους κουμπάρους του.

ΕΧΕΙ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ…

 

Σκιαθίτη Παναγιώτα

Ψυχολόγος / Δραματοθεραπεύτρια

 

 

Περισσότερες ανακοινώσεις

Tags

Εγγραφή στο newsletter