Delphicamp

Αγαπημένοι χαρακτήρες: Έλσα και Άννα

Οι πιο δημοφιλείς αδελφές στα κινούμενα σχέδια, είναι και οι μόνες πριγκίπισσες που είδαμε τελικά να στέφονται βασίλισσες. Γνωρίζατε όμως ότι είναι βασισμένες στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «η Βασίλισσα του Χιονιού»; Ή ότι η Έλσα είναι η μόνη πριγκίπισσα με μαγικές δυνάμεις; Οι 2 αδελφές ήρθαν να επαναπροσδιορίσουν τους δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες. Βλέπουμε ότι αμφισβητούν ανοιχτά το στερεότυπο ότι οι κοπέλες χρειάζονται ένα αγόρι να τις σώσει. Όμως η κύρια συμβολή της ταινίας τους είναι ότι μας δείχνουν ότι η αδελφική αγάπη είναι εξίσου ισχυρή με τη ρομαντική.

Οι χαρακτήρες είναι τόσο δημοφιλείς που έχουν δική τους σειρά ειδών, ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες πριγκίπισσες της Disney, χωρίς να αποκόπτονται από αυτές. Τις συναντάμε σε ρούχα, παιγνίδια, διακοσμητικά, είδη σπιτιού, γραφείου, καλλυντικά κ.ά. για μικρούς και μεγάλους. Η Έλσα μάλιστα έκανε τόση εντύπωση που βραβεύτηκε ως «ο Φανταστικός χαρακτήρας με τη μεγαλύτερη Επιρροή για το 2014» από το περιοδικό Time. Παρότι δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, πάμε να τις γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

ΕΛΣΑ

Η Έλσα εμφανίζεται ως μια πανέμορφη, ψηλόλιγνη, ανοιχτόχρωμη νεαρή κοπέλα. Είναι εσωστρεφής, σεμνή και κομψή. Γνωρίζοντας ότι ως μεγαλύτερη θα γίνει βασίλισσα της Αρεντέλας, είναι συνετή και ώριμη, ενώ θεωρεί την προστασία των υπηκόων της υψίστης σημασίας. Ακόμη είναι γενναιόδωρη, έξυπνη και δημιουργική, χαρακτηριστικά ιδανικά για κάθε ηγέτη. Από μικρή είχε ισχυρό δέσιμο με την μικρότερη αδελφή της, Άννα, αλλά λόγω ενός ατυχήματος στην παιδική τους ηλικία, απομακρύνθηκε πολλά χρόνια για να τη προστατεύσει. Σταδιακά δένεται με τον αρραβωνιαστικό της αδελφής της, Κρίστοφ και τον χιονάνθρωπο που η ίδια έφερε στη ζωή, Όλαφ.

Παρόλα αυτά, η Έλσα κρύβει ένα μυστικό: γεννήθηκε με τη μαγική δύναμη να δημιουργεί οτιδήποτε από πάγο. Αρχικά διασκέδαζε χρησιμοποιώντας την με την Άννα, όταν όμως κατά λάθος της πάγωσε το κεφάλι και χρειάστηκε να της σβήσουν τη μνήμη για να σωθεί, η αυτοπεποίθησή της κλονίστηκε. Άρχισε να κρύβει τις δυνάμεις της από όλους και έφτασε να τις θεωρεί αρρώστια. Το κύριο πρόβλημα με την Έλσα είναι ότι φοβάται την κατά μέτωπο αντιμετώπιση των δυσκολιών και προτιμά τη φυγή. Γίνεται υπερπροστατευτική καταπιέζοντας τη φύση της, κάτι που δείχνει αυτοθυσία κι ανιδιοτέλεια, αλλά όχι αρκετή γενναιότητα. Μόλις η Άννα τη βοηθά να συνειδητοποιήσει, πόσο καλό μπορεί να προσφέρει όπως είναι, αποδέχεται την νέα πραγματικότητα. Όταν τελικά, η αδελφή της αναλαμβάνει το θρόνο δείχνει ανακουφισμένη.

Απολαμβάνει την ειρήνη, την ελευθερία, το διάβασμα, τη γεωμετρία, το τσάι και τη σοκολάτα. Από την άλλη, απεχθάνεται να χάνει τον έλεγχο, να κινδυνεύει κάποιος, να της επιβάλλουν τί να κάνει, τη μοναξιά, τα οικογενειακά δράματα και την προκατάληψη εναντίον της μαγείας. Στον ελεύθερο χρόνο της, φτιάχνει γλυπτά από πάγο, εξυπηρετεί το μαγεμένο δάσος και το βασίλειο της Αρεντέλας με τις δυνάμεις της, κάνει ιππασία ή χαλαρώνει με την Άννα, τον Κρίστοφ και τον Όλαφ.

ΑΝΝΑ

Η Άννα παρουσιάζεται ως μια γλυκιά, ψηλή και λεπτή κοπέλα, που μοιάζει φυσιογνωμικά στην αδελφή της. Σαν χαρακτήρας όμως, διαφέρει αρκετά. Είναι εξωστρεφής, αισιόδοξη, εφευρετική, τολμηρή και λίγο αδέξια. Υποστηρίζει πάντα αυτούς που αγαπάει και συγχωρεί εύκολα, ιδίως την αδελφή της, καθώς θυμάται πόσο δεμένες ήταν ως παιδιά. Θεωρεί πολύτιμες τις σχέσεις, καθώς τις είχε στερηθεί μετά τον θάνατο των γονιών της και την απομάκρυνση της αδελφής της. Γίνεται πολύ τρυφερή και φροντίζει τους αγαπημένους της, ιδίως την Έλσα, τον Κρίστοφ και τον Όλαφ. Εμφανίζει επιπλέον τεράστια ψυχική και σωματική δύναμη, αντοχή και θέληση. Είναι γενναία μπροστά στον κίνδυνο και δεν κάνει πίσω ούτε όταν διακυβεύεται η ζωή της απέναντι σε υπερφυσικές δυνάμεις ή νοσεί. Κυριολεκτικά θυσιάζεται για την αδελφή, τους φίλους και το βασίλειό της, κάτι που την καθιστά ιδανική βασίλισσα.

Από την άλλη, η επιθυμία της για ανθρώπινη επαφή την κάνει συχνά αφελή κι ευάλωτη στις προθέσεις των άλλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ύπουλος πρίγκιπας Χανς, που ήθελε μόνο το θρόνο. Μπορεί επίσης να γίνει επιπόλαιη και παρορμητική, αφού αρραβωνιάστηκε τον Χανς λίγες ώρες αφότου τον γνώρισε. Φαίνεται ακόμη αρκετά θερμόαιμη όταν θυμώνει, χωρίς όμως να χάνει τελείως τον έλεγχο. Προς υπεράσπισή της, μόλις αντιληφθεί το λάθος της, το διορθώνει και δεν το επαναλαμβάνει.

Αγαπάει πολύ τον χορό, την ελευθερία, τα πάρτυ, τα παραμύθια, τα ηλιοτρόπια, το σκάκι, τα σάντουιτς και τη σοκολάτα. Αντίθετα απεχθάνεται την απομόνωση, την αγένεια, τα ψέματα, το χάος και τα ύψη. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με ζητήματα βελτίωσης του βασιλείου, κάνει ιππασία και χαλαρώνει με την Έλσα, τον Κρίστοφ και τον Όλαφ.

ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ…

Σκιαθίτη Παναγιώτα

Ψυχολόγος / Δραματοθεραπεύτρια

Περισσότερες ανακοινώσεις

Tags

Εγγραφή στο newsletter