Οι διακοπές των Χριστουγέννων έχουν σίγουρα το περισσότερο φαγητό. Μέσα σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, τρεις μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα) μας φέρνουν κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Αυτή η συνάντηση γίνεται κυρίως γύρω από ένα τραπέζι.
Το συνηθισμένο μενού έχει γαλοπούλα, αρκετές πατάτες μαγειρεμένες με διαφορετικούς τρόπους, μεσογειακή σαλάτα και ίσως ρύζι ή μακαρόνια. Δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα πιο αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και βασιλόπιτες. Εμείς όμως σας συγκεντρώσαμε 3 πολύ απλές συνταγές που θα κάνουν το τραπέζι σας λίγο πιο ιδιαίτερο. Πάμε να τις δοκιμάσουμε!
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
Υλικά:
6 μελιτζάνες
2 σκελίδες σκόρδο
½ λεμόνι στυμμένο
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ για 10’από την κάθε πλευρά τους. Μετά τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. Έπειτα τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε μπολ μαζί με το σκόρδο, το λάδι, το λεμόνι, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε όλα τα υλικά να είναι ομοιόμορφα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό κι ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Τέλος, την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.
ΤΥΧΙΧΤΑ ΟΜΕΛΕΤΤΑΚΙΑ
Υλικά:
3 αυγά
1 μεγάλη τορτίγια
2 φέτες τυρί του τοστ
1 κουταλιά γλυκού ελαιόλαδο
Αγγούρι
Ντοματίνια
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά το τηγάνι μας και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και ρίχνουμε αλατοπίπερο. Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα στο τηγάνι και σκεπάζουμε με την τορτίγια. Αφήνουμε 1 –2’ να ψηθεί καλά. Αναποδογυρίζουμε την ομελέτα και τοποθετούμε το τυρί. Ψήνουμε άλλο 1’. Τέλος, τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε σε μικρότερες ροδέλες. Το σερβίρουμε με τα ντοματίνια και το αγγούρι κομμένο σε στικς.
MUFFINS
Υλικά:
3 αυγά
300 γρ. αλεύρι
120 γρ. βούτυρο λιωμένο
100 γρ. γάλα πλήρες
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. καστανή ζάχαρη
Ξύσμα πορτοκαλιού από ½ πορτοκάλι
1 κουταλιά σούπας baking powder
Λίγο αλάτι
200 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°. Τοποθετούμε χαρτάκια για muffins ή λαδόκολλά σε φόρμα για muffin. Βάζουμε σε μπολ τα αυγά, γάλα, βούτυρο, ζάχαρες, ξύσμα πορτοκαλιού και αλάτι κι ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι το μείγμα να είναι ομοιόμορφο. Προσθέτουμε το αλεύρι, baking powder και τις σοκολατένιες σταγόνες, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και το μοιράζουμε στις θήκες των muffin. Αν θέλουμε, προσθέτουμε μερικές ακόμη σταγόνες σοκολάτας από πάνω. Τα τοποθετούμε στην πάνω σκάλα του φούρνου για 20 – 25’. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.
Παναγιώτα Σκιαθίτη