Delphicamp

Τα Social Media στη ζωή μας

Τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της” έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γεννηθεί με το Internet να βρίσκεται ήδη σε κάθε σπίτι και την ανάπτυξη των περισσοτέρων επαγγελμάτων να εξαρτάται από αυτό. Τα τελευταία 15+ χρόνια έχουν μπει επιπλέον τα social media στη ζωή μας. Έτσι αντικατέστησαν την παραδοσιακή αλληλογραφία, ενίοτε το τηλέφωνο ή την τηλεόραση. Πολλοί τα πολεμούν, τονίζοντας τους κινδύνους τους. Είναι αναμφισβήτητα υπαρκτοί και πολλοί, όμως με τη σωστή ενημέρωση από μέρους των γονέων και των εκπαιδευτικών, θα αποφύγετε τις παγίδες. Γεγονός παραμένει σε κάθε περίπτωση ότι ήρθαν για να μείνουν. Μόλις λοιπόν αποδεχτούμε αυτή την πραγματικότητα, θα κάνουμε καλύτερη χρήση τους, αξιοποιώντας τα δυνατά τους σημεία.

Δεν χρειάζεται να σας τονίσω τα πλεονεκτήματα των social media. Η ενημέρωση για ό,τι μας ενδιαφέρει είναι πιο εύκολα προσβάσιμη από ποτέ. Σίγουρα ακολουθείτε ήδη πολλούς influencer που αγαπάτε το στυλ ή την προσωπικότητά τους. Έχουν πλέον αντικαταστήσει τους σταρ των περασμένων δεκαετιών σε απήχηση, οπότε συχνά προτιμώνται σε διαφημίσεις. Με τον ίδιο τρόπο γνωρίζετε ότι δεν χρειάζεται να συμφωνείτε πιστά με οτιδήποτε σας προτείνουν να πείτε, να φορέσετε ή να δοκιμάσετε (τροφή ή δραστηριότητα). Υπόψη ότι για τα περισσότερα προϊόντα που προτείνουν πληρώνονται από χορηγούς – ίσως κι οι ίδιοι να μην τα υποστηρίζουν.

Πάνω σε αυτή τη λογική παραθέτουμε κάποια κριτήρια με τα οποία καλό είναι να αξιολογείτε ποιόν αξίζει να ακολουθήσετε. Η βιωσιμότητα, η έγκυρη ενημέρωση, οι πρωτότυπες ιδέες είναι μερικά από αυτά. Ασφαλώς όχι τα μόνα, αφού θα εξαρτηθεί από τα ενδιαφέροντά σας (π.χ. ταξίδια, αθλήματα κλπ.) το πώς τελικά θα διαμορφώσετε το ψηφιακό προφίλ σας. Υπάρχουν επίσης παραδείγματα σχετικών λογαριασμών (κυρίως Instagram λόγω δημοτικότητας), που σε καμία περίπτωση δεν είναι διαφημιστικά.

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Καλό είναι να υπάρχει ποικιλία θεμάτων: πολιτική, περιβάλλον, διάσημα πρόσωπα, επιστήμη, κοινωνικά φαινόμενα. Η ενημέρωση μπορεί να γίνεται τόσο με άρθρα, όσο κι εικόνες, βίντεο ή συνεντεύξεις. Καλείστε να γνωρίζετε την επικαιρότητα και να έχετε άποψη επ’ αυτής, που συχνά σας ζητείται με μορφή έκθεσης.

Ίσως σας βοηθήσουν @shedia.streetpaper, @xamini.channel, @ted (TEDxTalks)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον εμφανές κι οι κυβερνήσεις παίρνουν σταδιακά μέτρα για την αντιμετώπισή του. Έχετε ήδη χρησιμοποιήσει χάρτινο καλαμάκι και βιοδιασπώμενη σακούλα, σωστά; Τί μπορεί όμως να κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά προς αυτή την κατεύθυνση; Είναι τόσο δύσκολος ένας βιώσιμος τρόπος ζωής;

Μπορεί να σας κινητοποιοήσουν @conservationorg, @everydayclimatechange, @sovara_metaniomenoi

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προφανώς έχετε τα στέκια σας, ενώ δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί στο σπιτικό φαγητό από τα χέρια της μαμάς ή της γιαγιάς. Ιδέες όμως υπάρχουν πολλές, για νέες συνταγές και για προσαρμογή των ήδη γνωστών. Ενθαρρύνουμε την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών και λιγότερων λιπαρών.

Για να σας ανοίξουν την όρεξη @biancazapatka, @emilyvagia, @plantbasedrd

ΟΜΟΡΦΙΑ

Δεν θα μπορούσε να λείπει η μόδα κι η περιποίηση του δέρματος από τη λίστα μας, όπως δεν λείπει από την καθημερινή ζωή μας. Γνωρίζετε ότι μπορεί να έχετε μοντέρνο στυλ με οικονομικό τρόπο, χωρίς υπερεκμετάλλευση του πλανήτη; Ότι μπορείτε να χρησιμοποιείται καλλυντικά χωρίς αρώματα και χημικά συστατικά; Ότι δεν είναι απαραίτητα τα πειράματα σε ζώα για να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα ενός σκευάσματος; Ναι. Μπορεί να μην μας λείπει τίποτα, κάνοντας πιο ηθικές επιλογές. Στηρίζουμε μικρούς ανεξάρτητους δημιουργούς, την τοπική αγορά, επαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε όλα τα υλικά (και ύφασμα), επιλέγουμε χειροποίητα.

Μάλλον θα σας δώσουν ιδέες @fash_rev, @fabricrepublic_gr, @happyorganic.gr

ΤΕΧΝΗ

Η τροφή της ψυχής. Η τέχνη είναι αποτελεσματική όταν μας προκαλεί συναισθήματα και μας κάνει να αμφισβητούμε τα δεδομένα. Είναι επίκαιρη και διαχρονική. Ιδανικά μας ωθεί να δημιουργήσουμε δική μας τέχνη.

Πιθανές πηγές έμπνευσης @itzi.artz, @ashinyday, @littlebookstores

 

Σκιαθίτη Παναγιώτα

Ψυχολόγος / Δραματοθεραπεύτρια

Περισσότερες ανακοινώσεις

Tags

Εγγραφή στο newsletter