Συνοδευτικά για το Τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

ΓΙΑΤΙ “ΤΣΙΚΝΙΖΟΥΜΕ”;

Όπως φαίνεται από την ίδια την ετοιμολογία της λέξης, η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη που κυριαρχεί η μυρωδιά της τσίκνας του ψημένου κρέατος, για αυτό συναντάται και με τον όρο Κρεατινή. Λαμβάνει χώρα τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, κι επιλέγεται η Πέμπτη, καθώς η Τετάρτη κι η Παρασκευή θεωρούνται σημαντικές νηστείες από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν είναι βέβαιος ο τρόπος που ξεκίνησε αυτό το έθιμο, αλλά πιθανό προέρχεται από τις βακχικές εορτές των αρχαίων Ελλήνων ή Ρωμαιών, που θεωρούσαν το φαγοπότι με συνοδεία γλεντιού ιεροτελεστία για να ευφορήσει η γη την Άνοιξη. Φαίνεται να έχει διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας, για να αντέξουμε την νηστεία που θα ακολουθήσει και να καταναλώσουμε όσο κρέας έχει απομείνει ώστε να μην χαλάσει.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ

Εφόσον το κρέας είναι παραδοσιακά ο πρωταγωνιστής αυτής της ημέρας, ακολουθούν κάποιες ιδέες που θα βοηθήσουν να το συνοδέψουμε ώστε να μην μας πέσει βαρύ, ενώ θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Έτοιμοι; 

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ: ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΨΗΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΙΟΥΣ
ΥΛΙΚΑ:

½ kg γλυκοπατάτες λεπτοκομμένες

3 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2/3 κ.γ. κουρκουμά

2/3/ κ.γ. πάπρικα

1 κ.γ. σκόνη σκόρδου

Αλάτι 

Πιπέρι

Ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις γλυκοπατάτες. Ανακατεύουμε το λάδι με τη μουστάρδα κι όλα τα μπαχαρικά σε μικρό μπολάκι, ώστε να γίνει το μείγμα όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο. Ρίχνουμε τη σάλτσα στις πατάτες κι ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να καλυφθούν καλά. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο ώσπου να ροδίσουν.

Πηγή: https://theveggiesisters.gr/psites-glikopatates-2/

ΚΑΤΙ ΕΛΑΦΡΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΒΗΣΙΜΟ»: ΣΑΛΑΤΑ COLESLAW
ΥΛΙΚΑ:

200 γρ. λάχανο λεπτοκομμένο

100 γρ. καρότο τριμμένο

100 γρ. μαγιονέζα

1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες

2 κλ. λεπτοκομμένα σέλερι

½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ πράσινο μήλο

50 ml ξύδι λευκού κρασιού

Θυμάρι

Αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε το κομμένα λάχανο, κρεμμύδι, καρότο, σέλερι και μαϊντανό σε ένα μπολ. Έπειτα κόβουμε σε λεπτούς κύβους το μήλο και το ρίχνουμε στο μπολ μαζί με θυμάρι και ξύδι. Ανακατεύουμε 1 φορά. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, αλάτι κι αρκετό πιπέρι κι ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να πάει η μαγιονέζα παντού.

Πηγή: https://akispetretzikis.com/recipe/1655/salata-coleslaw

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ: ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΙ ΑΝΑΝΑΣ
ΥΛΙΚΑ:

½ kg στραγγιστό γιαούρτι

2 φακελάκια ζελέ ανανά σε σκόνη

1 κομπόστα ανανά

1 & ½ ποτήρι βραστό νερό

1 ποτήρι χυμού κομπόστας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σουρώνουμε το χυμό της κομπόστας και τον αφήνουμε προσωρινά. Κόβουμε τον ανανά σε κυβάκια. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το βραστό νερό με τα φακελάκια ζελέ ανανά και δυαλύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το χυμό κομπόστας. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, αλλά όχι να πήξει. Σταδιακά ρίχνουμε το γιαούρτι στο ζελέ ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια ανανά. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα κέικ και καλύπτουμε καλά με μια μεμβράνη. Αφήνουμε όλο το βράδυ το μείγμα στο ψυγείο να παγώσει καλά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και προεραιτικά στολίζουμε με ανανά και κερασάκια.

Πηγή: https://mageirikhkaisuntages.blogspot.com/2020/03/blog-post_42.html

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

 

ΣΚΙΑΘΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Περισσότερες ανακοινώσεις

Tags

Εγγραφή στο newsletter